zaterdag 23 juli 2011

Verantwoordelijkheid veiligheid Mazar-e-Sharif overgedragen aan Afghanen

Afghaanse veiligheidsdiensten hebben zaterdag officieel de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie in de stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh in het noorden van Afghanistan, overgenomen van de NAVO.

Dat bericht TOLO News. De ceremonie werd bijgewoond door hoge civiele en militaire functionarissen.

Atta Mohammad Noor, de gouverneur van de stad die bekend staat als “relatief vredig”, zei: “De afgelopen negen jaar hebben de PRTs (Provincial Reconstruction Teams) geen dingen van betekenis gedaan in de wederopbouw en ontwikkeling in Balkh. Dus hun afwezigheid maakt verder niks uit.”

Noor zei verder dat er op korte termijn geen ernstige problemen zullen zijn. Maar op de lange termijn zegt hij dat “we veel uitdagingen zullen aanschouwen”.

Hij doelde daarmee op de veranderde tactiek van terroristen en hun aanhangers, “die een niet-traditionele, onregelmatige en weerzinwekkende methode van oorlogsvoering hanteren in alle dimensies”.

BBC-corrrespondent Bilal Sarwary meldt dat Arbakis (door de VS-opgeleide "local police"), warlords en Taliban een grote bedreiging blijven in de buitenwijken van Mazar-e-Sharif en de districten in de provincie Balkh, aldus handelaren en bewoners.

Transitie
De Afghaanse veiligheidsdiensten hebben deze maand nu vijf van de zeven gebieden overgenomen van de International Security Assistance Force van de zeven die deze maand op het programma stonden.

Het gaat daarbij verder om de provincie Bamiyan, Mehterlam, de hoofdstad van de oostelijke provincie Laghman, Lashkargah, de hoofdstad van de uiterst gewelddadige provincie Helmand en Heart, de hoofdtsad van de relatief rustige gelijknamige provincie.

Op het programma staan deze maand nog de transitie van de provincie Panjshir en Kabul, behalve daarvan het district Sarobi.

Het is de bedoeling dat Afghanistan in de loop van 2014 verantwoordelijk is voor de veiligheid in heel het al ruim 31 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde land.

Zie ook:
Afghanen nemen verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden